Friday, September 01, 2006

Kling och Klang på bordet! Tjofaderittan lambo!


I brist på aktuell dumhet (mycket ovanligt) får jag möjlighet att påminna om efterspelet, vilket troligen gick de flesta förbi, till regeringens nya idé att sända egyptier till Egypten osv. Du känner nog till strategin. Om du inte är starkast på skolgården är det bäst att rätta sig efter den som är det. Regeringen (som med rätta inte anses speciellt stark då vi har fler generaler än kanoner i riket) gillar ofta läget, oavsett läge. Så även denna gång trots att det var lite tokigt. Väl valda ministrar, som per definition inte gör något fel, gled säkert och världsvant ur det hela genom att hålla för öronen och skrika BINGO!

Kling och Klang, vilka skötte själva resebyråverksamheten, råkade emellertid ut för en liten granskning som kanske inte var alldels positiv till sin natur. Varken för Kling och Klang själva eller deras, i det här fallet som i så många andra, namnlösa befäl. Vid närmare granskning av kritiken (se nedan) får man uppfattningen att redan första charterresan var en för mycket; för lite parasolldrinkar och för mycket bondage!

Och eftersom spel- och dobbelverksamheten inte ligger på säkerhetspolisens bord utan som tidigare nämnts regeringens (Sophia Albertinas populära bingohall vid G II A:s torg) kunde man inte undgå att ta till sig av kritiken. Så nu kan vi sova lugnt i visshet om att det där, det händer aldrig igen.


----------------------
(ur JO:s belut Diarienummer: 2169-2004)

- Överlämnande av myndighetsutövning
Säkerhetspolisen förlorade redan på Bromma flygplats kontrollen över verkställigheten och gav därmed amerikanska tjänstemän fria händer att vidta myndighetsåtgärder på svenskt territorium. Ett sådant överlämnande av svensk myndighetsutövning till utländska tjänstemän är inte förenligt med svensk lag.

- Förnedrande behandling
Verkställigheten genomfördes på ett inhumant och därmed oacceptabelt sätt. Det sätt på vilket A. och E.Z. behandlades är främmande för svenskt polisarbete och kan inte tolereras. De åtgärder som vidtogs mot de båda männen var i vissa fall olagliga och måste sammantagna karakteriseras som förnedrande. Det kan ifrågasättas om inte verkställigheten genomfördes på ett sätt som utgjorde en kränkning av artikel 3 i Europakonventionen. Säkerhetspolisen borde ha ingripit mot den inhumana behandlingen.

- Passivitet
Säkerhetspolisens hantering av ärendet präglades av en genomgående passivitet från det att erbjudandet om att få använda ett amerikanskt flygplan togs emot till dess att verkställigheten avslutades. Som exempel kan nämnas att Säkerhetspolisen underlät att begära besked om vad det amerikanska kravet på att få genomföra en säkerhetskontroll innebar.

- Bristfällig organisation
Det saknades en utpekad insatschef på Bromma flygplats. De närvarande säkerhetspoliserna hade samtliga en relativt underordnad tjänsteställning. Ingen av dem upplevde sig vara ytterst ansvarig för verkställigheten. De uppvisade också en påtaglig undfallenhet inför de amerikanska tjänstemännen.

----------------------
Läs hela JO:s yttrande om Kling och Klang Airlines här.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home