Tuesday, September 05, 2006

Akt 1. Sigge och Webbportalen (Drama i ? akter)

Några elementära tankar om ett urval av de inblandade i den tragikomiska fars som kommit att kallas Spionskandalen:

Ombudsmannen, Pajas 1 (ombudsmannen med det vittflygande lösenordet "Sigge")
Han har använt sitt smeknamn både som användarnamn och lösenord, sigge/sigge. Det skapar en skön känsla av säkerhet, eller hur? Inga onödiga siffror eller udda bokstavskombinationer. Inte behöver man skriva ner något heller, man minns ju vad man heter. I alla fall gör Sigge det.

Peeping Tom, Pajas 2 (den Gode folkpartisten? som avslöjade allt)
Peeping Tom hade själv inloggningsuppgifter och bedyrade att han inte själv varit inne. Eller hur! Han begick i vart fall själv olaga dataintrång när han visade reportern på DI.se SapNet. INte för att någon kommer få veta vem det är (se nedan).

Frågan är dessutom om "Peeping Tom" överhuvudtaget existerar i den form han beskrivits. Det finns ganska många exempel på politiker som skjuter sitt eget skepp i sank (se t ex Pajas 4 och 5). Men att ruva på en dylik skandal från mars till två veckor före valet och låta den explodera dåskulle slå alla tidigare rekord i tävlingen "So you think you are stupid?". Även om man räknar med politiker. Ville Peeping Tom verkligen att politiken skulle vara mindre smutsig borde han ju sett till att verksamheten avbröts långt tidigare.

Troligare är att Skjutjärnsjournalisten skyddar någon annan källa, oklart vem. Han har själv visat tillräckligt dåligt omdöme som journalist för att det ska tyckas mer sannolikt (se nedan).

Skjutjärnsjournalisten, Pajas 3 (journalisten på DI.se)
Förutom den suspekta källan "Peeping Tom" innehåller deras möte på ett inte namngivet internetcafé en intressant observation. Eftersom det olaga dataintrång som Peeping Tom gjorde sig skyldig till knappast kommit till stånd utan skjutjärnsjournalistens närvaro ("Peeping Tom" har ju enligt egen utsago inte tidigare använt inloggningsuppgifterna) har den senare medverkat till brottet olaga dataintrång. Då brottet inte begåtts genom publiceringen i DI.se faller det inte under tryckfrihetsförordningens skyddande vingar. Peeping Tom går således fri, men journalisten får gå raka vägen till fängelse utan att passera "Gå". (Skyddet som räddade fotografen på Aftonbladet i Pascalidou-fallet, NJA 1999 s 275, aktualiseras inte). När kommer han polisanmälan? Klockan startar nu...

Kuriren, Pajas 4 (folkpartist i västsverige som försett HQ med lösenordet)
- Jag ångrar mig. Jag tyckte det var lustigt att en såpass högt uppsatt socialdemokrat hade ett lösenord som var hans eget namn, säger Lagerlöf. Han påstår att han fick lösenordet redan förra hösten av en SSU-are som också sägs ha reagerat över att en ombudsman hade sitt eget namn som lösenord.

Klanten, Pajas 5 (socialdemokrat i västsverige som försett FP med lösenordet)
- Det var inte jag. Jag svär.
En SSu-are som delar ut lösenord till motståndarna? Hur stor del av befolkning måste egenltligen spärras in för sitt eget bästa?

Professorn, Pajas 6 (statsvetare, trot om du vill)
”Det är i samma klass som Watergate”. Jo, jag är beredd att hålla med. Och när kungen tårtades var det sveriges svar på "nine eleven".

Snart, inför det stundande valet, kommar Bangladesh regering generöst erbjuda Sverige 1.000 valobservatörer mot att vi ger dem mat och husrum. Det är läge att på allvar överväga att tacka ja till denna på samma gång oväntade och välmenande hjälp. Inte minst som Janne Josefsson planerar att göra "ett avslöjande som kommer avgöra valet" fem dager för valdagen. Denna gång har han lovat att (S) skall hamna i skottgluggen.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home