Wednesday, September 06, 2006

Akt 2. Skjutjärnsjournalisten slash Statsministern


Under det att borglighetens fregatt Folkpartiet följer i Vasas fotspår, om än inte på själva jungfrufärden, sjunker också sakta tanken in att DI.se:s rosade journalist, vår nye Janne Josefsson, själv måste begått olaga dataintrång vid sitt möte med sin "källa". När väderkvarnarna tornar upp sig likt hillebardförsedda landsknektar fäller jag ner visiret och tillskriver Kammaråklagaren:

-----------------------------------------
Skickat: den 5 september 2006 21:18
Till: HM
Ämne: Förundersökning om olaga intrång i Sapnet

Kammaråklagare MH,

Jag undrar en sak angående den avslöjande journalisten Fredrik Sjöshults (DI.se) agerande i den s k spionaffären.

Är det inte så att journalisten Fredrik Sjöshult har medverkat till det dataintrång som begicks när hans källa, för att styrka sin historia, loggade in på SapNet på ett internetcafé?

Enligt Fredrik Sjöshults egen artikel sade sig "källan" vara folkpartist och aldrig tidigare ha loggat in på Sapnet. Det hade väl inte heller hänt om det inte var för att Fredrik Sjöhult ville få historien delvis bekräftad; d v s att inloggningsppgifterna faktiskt stämde samt att kontot på Sapnet hade tillgång till ett ovanligt viktigt innehåll (valstrategier mm). När de således stämt träff på ett internetcafé och källan loggade in på SapNet för att visa att det fungerade begicks rimligen brottet olaga dataintrång.

Fredrik Sjöshult som medverkat (med "råd eller dåd") till detta dataintrång bär väl straffansvar för sin medverkan? Något skydd kan väl inte ges i TF då själva intrånget inte utgjort en del av innehållet artikeln i DI.se?

En grundprincip, som kommit till uttryck i 1 kap 1 § 1 st och 3 § TF, är att ingen skall kunna åtalas och straffas för innehållet i tryckt skrift annat än när innehållet strider mot tydlig lag och utgivandet av skriften utgör tryckfrihetsbrott enligt 7 kap TF. (jfr NJA 1999 s 275)

Vänliga hälsningar,
NN

-----------------------------------------

Rättvisans kvarnar må mala långsamt men hos åklagaren lyser flitens lampa. Svar erhålls i praktiken med vändande post:

-----------------------------------------
Till NN
Datum: 2006/09/06 09:00
Rubrik: SV: Förundersökning om olaga intrång i Sapnet

Eftersom förundersökning pågår vill jag inte kommentera något av nedanstående i nuläget.

Mvh

MH

-----------------------------------------

Således får man se tiden an beträffande denne Fredrik Sjöshults egna insatser i sitt eget avslöjande. Inte minst faller skuggorna i märkliga vinklar när det uppdagas att denne demokratins försvarare själv har ett förflutet inom SSU. Och att en annan journlist på en av de slitna kvällsblaskorna suttit på samma historia sedan i våras utan att publicera någonting. Om de kände varandra? Det är klart, annars vore det ju inget spännande. (se artikel i Resumé).

Medan dyn rörs upp i kraftiga virvlar då kanonerna ramlar ur skrovet och sjunker till botten undrar jag stillsamt, finns det en "folkpartistisk källa" överhuvudtaget? Det räcker ju med att herrar Mullvadar samtalar över en öl för att få ihop till ett dylikt (ofrivillig ordvits) scoop. Vilken källa skulle gå till en okänd murvel på DI.se om han, eller hon, satt på historien som skulle förändra historien? Varför inte till kända politiska reportrar på SVT, DN, SvD eller ännu hellre Aftonbladet? Kanske är det källan Mollgan. Han som hjälper till när Alfons får det hett om öronen. När jag tittar närmare på bilden tror jag mig se hur det ligger till. Gör du?

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home