Friday, September 03, 2010

Svindleri javisst

Person på Finansinspektionen:

"Banken har grovt misskött sig"

Andersson ångrar absolut inte att FI drog in HQ Banks tillstånd i lördags. Han vidhåller att bankens ledning "grovt misskött sig".

- De har antingen ljugit eller varit inkompetenta. Båda sakerna är otroligt allvarligt.

Genom att vilseleda marknaden har en person i bolagsledande ställning - t ex VD eller styrelseledamot - i princip alltid uppsåtligen eller genom grov oaktsamhet begått brottet svindleri. Att den vilseledande informationen också måste ha syftat till att påverka synen på bolagets ställning i ekonomiskt perspektiv ligger nämligen i sakens natur - bolagsledningen lämnar inte information som har något annat syfte än att beskriva bolagets ställning.

Som man i nuläget uppfattar läget i banken tycks det inte alls omöjligt att flera personer riskerar att åtalas för svindleri, eller mer troligt, grovt svindleri.

Helt säkert finns det på ett företag som allvarligt misskötts av bolagsledningen - på ett sätt som HQ Bank nu påstås ha blivit hanterad - personer som de facto har begått brottet svindleri. Det är bara att önska EKM lycka till. Det behövs. EKM har inte precis varit framgångsrika i sina försök att beivra ekonomisk brottslighet.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home