Tuesday, September 19, 2006

Akt 1: Virtuellt vakum



Tala till bönder på bönders vis och till lärde på latin

Domstolarna är inte kända för att ligga i framkant, varken när det gäller manér, tankemönster eller teknologi. När andra myndigheter talar om 24-timmarsmyndigheten har domarna ett fasligt sjå med att sätta sig in i hur e-postmeddelanden tas emot och skickas.

Idag ringde en tingsnotarie från lunds tingsrätt. Man känner igen tingsnotarien på att de tvingas utföra alla officiella administrativa sysslor som domarna gärna undviker men är alltför viktiga för att anförtros (i juridik) icke skolad personal. För en närmare kontakt med tingsnotariens många gånger eländiga liv kan Tingsnotarien rekommenderas (jag återkommer möjligen till hans roll i ett liknande fall under morgondagen).

Denna notarie hade ett prekärt problem. Folk hade börjat ringa Lunds tingsrätt och klaga på deras hemsida. Detta förvånade en och annan på myndigheten, såväl hög som låg, inte minst eftersom lunds tingsrätt inte har någon hemsida. När notarien påbörjade sitt försvarstal (bara en mycket livlig fantasi kan rimligen gissa vad det innehöll) avbröts han av den uppretade medborgaren i kommunen: "Det har ni visst! Och innehållet är felaktigt. Det står en del på latin!"

Dilemmat som uppstått i denna småstadsidyll var följande: en hemsida som erbjudits (anbud) lunds tingsrätt sommaren 2004, utan att den hade beställts, hade inte tagits i bruk. Den låg likväl kvar på nätet som ett "utseendeförslag" i väntan på svar från myndigheten (något sådant erhölls aldrig). Påstötningar gjordes upprepade gånger (något som fick andra tingsrätter att svara nej tack) men med tiden glömdes den bort. I det virtuella vakum som uppstod hade den nu två år senare kommit att segla upp som träff nummer ett vid en sökning på lunds tingsrätt i den inte helt okända sökmotorn Google.

Latinet undrar du? Jo, ett vanligt sätt att fylla ut innehållet i en publikation för att få ett rättvisande utseende är att klistra in gammal latinsk text från boktryckarkonstens tidiga dagar (se mer om Lorem Ipsum). Men den texten har mycket lite att göra med juridik och är rätt svårtolkad för en medborgare som vill veta om gåvoskatten fortfarande finns kvar.

Huruvida det var det hutlösa priset (brutto 10.000 SEK - ett pris som för den oinvigde på marknaden närmast kan jämföras med Ryan Airs biljettpriser till kontinenten), tekniskt ointresse eller att lagmannen inte kunde öppna sina e-postmeddelanden (och därför inte läst erbjudandet) som låg till grund för myndighetens tystnad under två år är höljt i dunkel. De kan för all del ha fått en uppsjö erbjudanden som de helt enkelt inte orkat svara på. I dunkel ligger dock inte hemsidan som nu försetts med varningstext för medborgarna (se här).

Det återstår att se när lunds tingsrätt anser det vara på sin plats med en hemsida för den nyfikne medborgaren. Kanske under den här mandatperioden. Och förslagsvis inte på latin. I vart fall inte i flera år.

Labels:

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

dikt nr 263 La roseraie du savoir af Hussain Azad

Den, som kallar mig ond, har sjelf ett ondt sinnelag;
Den som kallar mig god, är sjelf god.
Den talandes tillstånd röjes genom hans tal;
Ur kärlet rinner, hvad kärlet rymmer.

EH

20 September, 2006 00:11  
Anonymous Anonymous said...

Ha, ha, ha, ha! Det verkar som att det är fler fel än rätt i det tinget.

21 September, 2006 10:06  
Anonymous Anonymous said...

"Evil which hath come to me,
Turn back from thy course,
By the Power of Water and Law of Three
Go back to thy source."

23 September, 2006 06:14  

Post a Comment

<< Home